söndag, juni 22, 2008

EM dag 15

Kvartsfinal 3: Holland - Ryssland 1-3

Det hela började med bra spel av Ryssland samtidigt som holländarna spelade något ofokuserat. Det bjöds inte på något jättebra spel under den första halvtimmen men sedan tycker jag att det blev bättre. Kolodin hade några kanonskott och holländarna var nära att ta ledningen efter ett par fina frisparkar utav van der Vaart, men 0-0 stod sig halvleken ut. En halvlek som jag hade mycket högre förväntningar på.

I den andra halvleken var Ryssland det klart bättre laget och Pavlyuchenko levde verkligen upp till favoritskapet och gjorde vackert 0-1. Direkt efter målet gjorde van Basten precis som Scolari gjorde i den första kvartsfinalen, han agerade. (Ännu en tränare att ta lärdom av Lasse.) In med offensiva spelare och massiv press mot det Ryska målet. En press som gav resultat när van Nistelrooy till slut lyckades kvittera. Han hade två nästan identiska lägen tidigare under matchen och alla som känner till van Nistelrooy vet att till slut så sätter han dem.

I förlängningen var det Ryssland som vågade mest och visade att anfall är bästa försvar. De kämpade och sprang kopiöst och jag blev lika förvånad varje gång som holländarna lät Arshavin komma ensam mot en försvarare utan understöd. Till slut klarade inte Holland av att stå emot den ryska anstormningen utan Torbinski gjorde välförtjänt 1-2 (han missade två klara lägen under ordinarie matchtid) och Arshavin fick punktera matchen med sitt 1-3 mål. Dock var det Heitinga som styrde Arshavins skott mellan benen på van der Sar men Ryssland hade vunnit ändå. Just van der Sar var Hollands bästa spelare och räddade dem från en tidig förnedring. En som inte var lika bra var domaren Lubos Michel som gjorde en lika dålig match som i den sista gruppspelsmatchen som han dömde. Jag skulle bli mycket förvånad om han fick döma vidare.