söndag, juni 15, 2008

EM dag 9

Turkiet – Tjeckien 3-2

En match där Turkiet till en början inte alls visade samma inställning och kämparanda som mot Schweiz. Det märktes återigen att Emre saknades väldigt mycket i det turkiska laget och man fick aldrig riktigt grepp om spelet. Istället gjorde Tjeckien snyggt 0-1 genom Koller som visade hur man bäst använder 202 cm och 100 kg i luftrummet. Efter det kontrollerade Tjeckien matchen resten av halvleken.

I halvtidsvilan måste de turkiska spelarna ha fått en rejäl utskällning för spelet som de presterade i den andra halvleken var enormt mycket bättre än i den första. Lite typiskt då att tjeckerna gjorde 0-2 när den turkiska pressen var som störst. Tjeckerna utnyttjade lite förvirring i det turkiska försvaret och 0-2 var ett faktum. Efter det kändes det som att musten gick ur turkarna som var på väg mot en klar förlust. Men vid det här laget borde man ha lärt sig att man aldrig får räkna bort turkarna som lyckades reducera till 1-2. Efter det blev det en massiv press mot det tjeckiska målet, som till slut ledde fram till en kvittering genom nationalhjälten Nihat, efter en dundertabbe utav Peter Cech. Sedan trodde i alla fall jag att det skulle bli straffläggning men återigen fick jag fel. Istället försökte sig den tjeckiska backlinjen på en misslyckad offsidefälla och Nihat gjorde turneringens hittills snyggaste mål.

I anfallet efter gjorde Volkan en idiotisk eftersläng mot Koller och fick rött kort. Det krävs givetvis mycket mer än så för att sänka Koller men en eftersläng är en eftersläng. Inget bra utgångsläge för Turkiet då Volkan varit strålande i gruppspelet.

Schweiz – Portugal 2-0

Ett b-lagsbetonat Portugal mot ett Schweiz utan något att spela för kunde ha blivit hur trist som helst. Nu såg jag, av naturliga skäl, inte hela den matchen men det jag såg var helt okej. I den första halvleken noterade jag att Nani var väldigt pigg och visade att han verkligen är en man för framtiden. I Manchester United och Premier League väger han lite väl lätt och blir lätt stoppad. I EM är dock inte nivån lika hög vilket passar honom utmärkt.

Vidare skulle Ferreira ha haft ett solklart rött kort när han gled in med sträckt fot och dobbarna före rakt in i Behramis fot. Eftersom jag själv stukat fötterna ett antal gånger, och har rejält uttöjda ledband i fötterna vet jag hur fruktansvärt ont sådant kan göra. Därav blev jag väldigt förvånad och imponerad när Behrami kom in på plan igen.

Innan halvleken var slut hann Portugal bli berövade på en solklar straff när Nani blev kapad, och Postiga blev felaktigt avblåst för offside på vid sitt mål.

I den andra halvleken fortsatta Senderos med sitt storspel och Yakin fick äntligen göra lite mål efter alla missade chanser tidigare i turneringen. Tur att matchen var betydelselös, annars hade nog Scolari blivit vansinnig över alla domslut som gick Schweiz väg den här matchen.