fredag, juni 20, 2008

EM dag 13

Kvartsfinal 1: Portugal – Tyskland 2-3

Precis som en kvartsfinal ska vara; tät, hård och underhållande. Det kanske inte alltid var det högsta tempot men då var det, det taktiska spelet som underhöll istället.

Tyskland började grymt med en Bastian Schweinsteiger som verkligen var spelsugen efter avstängningen i sista gruppspelsmatchen. Gång på gång oroade han det portugisiska försvaret och fick till slut göra 0-1. Det var dock Podolskis magnifika dubbelvägg på vänsterkanten som bäddade för Schweinsteigers mål. Bara några minuter senare gjorde Klose 0-2 och det kändes nästan avgjort. Tyskland hade dessutom flera chanser att öka på sin ledning till 0-3 vilket förstärkte känslan ytterligare. Istället gjorde Portugal 1-2 efter ett anfall som startade med ett underbart nummer av Deco. Deco som för övrigt var grym genom hela matchen och verkligen hade utrymme att glänsa utan likartade spelare runt omkring sig, som i Barcelona. Det ska också tilläggas att Peter Fröjdfeldt gjorde en felfri första halvlek, inte ett felaktigt beslut på 45 minuter, mycket bra.

I början av den andra halvleken fick en annan utav planens giganter, Michael Ballack, göra mål. Visst var det ett snyggt mål, nästan identiskt med 0-2, men Ferreira skulle ha haft en frispark eftersom Ballack knuffade bort honom precis innan han nickade in bollen. Det borde någon ur domarteamet ha sett. Lite väl ärligt spelat av Ferreira också, hade han bara ramlat ihop så hade han garanterat fått frispark.

Jag vill inte på något sätt uppmuntra till filmningar men om det hade hjälp domarna att se knuffen så tycker jag att Ferreira borde ha gjort det. Hellre en förstärkt frispark än ett feldömt mål.

Efter målet gjorde Felipe Scolari något som Lars Lagerbäck kan ta lärdom av, han agerade. Ligger man under med två mål gör man som Scolari, byter ut två mittfältare och sätter in två anfallare i form av Nani och Postiga. Nani visade återigen att han är en man för framtiden och snurrade upp de tyska spelarna rejält innan han serverar Postiga till 2-3. Sedan slet Portugal på men lyckades inte ta sig igenom ett kompakt tyskt lag. Lite orutinerat spela av portugiserna i slutet av matchen då de ofta kom i numerärt överläge men skjöt från utanför straffområdet istället för att rulla sig förbi de tyska backarna.

Grattis Tyskland, hej då Portugal. Och Ronaldo, jag älskar dig trots att du gjorde en kass turnering, vi ses i Manchester United till hösten…eller?