lördag, juni 14, 2008

EM dag 8

Sverige - Spanien 1-2

Det började något ofokuserat. Spanien fick ett enkelt mål och det kändes som att det kunde rinna iväg rejält. Men sedan skärpte vi till oss och var det klart bättre laget under andra hälften av den första halvleken. Zlatan kvitterade snyggt när han retligt enkelt vände bort Sergio Ramos och det kändes som att vi hade koll på läget. Men det stod 1-1 i halvlek och det ska vi nog vara väldigt glada för. Spanien skulle nämligen haft en straff då Johan Elmander, som den orutinerade försvarsspelare han är, gick väldigt hårt åt en spansk spelare i straffområdet. Solklar straff i min bok.

I den andra halvleken var matchbilden helt förändrad. Spanien tog kommandot rejält samtidigt som vi inte hade någon tyng framåt med Zlatan på bänken. När vi gick in på övertid kändes det verkligen som om vi hade en poäng. Ett idiotiskt uppspel senare stod det dock 1-2 och allt slit var som bortglömt. Man kan klaga på många saker i det där sista avgörande anfallet; varför kunde inte Rosenberg försöka hålla i bollen, varför skulle vi lyfta upp med hela laget, varför rullade vi inte ut bollen till ytterback för att sedan hålla den inom laget sista minuten? Frågorna är många men det är sådant man aldrig kommer att få svar på.

Trots förlusten måste jag passa på att ge en stor fet guldstjärna till Olof Mellberg som återigen var grym där bak.

Till slut vill jag bara instämma idet som Jens Fjellström (!) sa i eftersnacket; "Inter är beroende av Zlatan, Juventus var beroende av Zlatan, Svensk landslaget är också beroende av Zlatan, det är inget att skämmas för". Amen

Grekland - Ryssland 0-1

En okej match där Ryssland återigen visade prov på fin bollbehandling medan Grekland spelade för avancemang i turneringen. Ryssland var dock det bollförande laget men till skillnad från Spanienmatchen så behövde de aldrig jaga mål och därmed blotta sig så mycket bakåt, utan kunde efter sin 1-0 ledning backa hem lite grann och täppa till bättre bakåt. Grekland å andra sidan var tvungna att åtminstone ta poäng för att avancera i turneringen, vilket resulterade i mycket offensivare spel än i Sverigematchen. Ryssland vann dock rättvist vilket innebär att sista matchen mellan Grekland och Spanien blir smått ointressant samtidigt som Ryssland - Sverige blir en riktig nagelbitare.

En liten detalj som jag noterat från Schweiz, Österrikes och Rysslands matcher är att alla tre lagen har väldigt svårt att sätta klara målchanser. De skapar mycket men i sista momentet framför mål är de alla lika ofarliga. Bara för att jag sa det kommer väl Ryssland att sätta alla sina chanser mot Sverige...