lördag, juni 14, 2008

EM dag 7

Italien - Rumänien 1-1

Jag såg bara första halvleken av den här matchen och det jag såg var väl okej. Båda lagen spelade bättre än i sin första match och skapade en hel del målchanser. Italien hade de bästa och flesta chanserna och Grosso och Toni oroade det rumänska försvaret ett flertal gånger. I den andra halvleken gjorde Rumänien 0-1 varpå italienarna omedelbart kvitterade. I slutet av matchen fick Rumänien en straff som, om de hade satt den, hade betydd slutet på den här turneringen för Italien. Istället räddade Buffon den ganska dåliga straffen och Rumänien måste vinna över Holland för att gå vidare i turneringen, något jag inte skulle satsa några pengar på att de gör.

Holland - Frankrike 4-1

Jag missade tyvärr början av den här matchen och såg bara de sista 20 min utav den första halvleken. Då hade Holland backat hem lite efter sitt tidiga ledningsmål och det var istället Frankrike tog tag i taktpinnen och spelade klart bäst. Det fortsatte de med i början av den andra halvleken då de skulle ha haft en straff. Tyvärr, för Frankrikes del, var det väldigt många spelare mellan linjedomaren och handen vilket gjorde det omöjligt för honom att se den. Lite senare hade Henry ett jätteläge och borde ha gjort 1-1. Istället gjorde van Basten två offensiva byten och bytte in van Persie och Robben. Van Persie gjorde vackert 2-0 och Holland hade återigen koll på matchen.

Tillslut lyckades Henry göra 2-1 men då gjorde Robben förargligt 3-1 direkt på avspark. Sedan lyckades inte Frankrike skapa mycket mer utan Holland kontrollerade matchen med sitt fantastiska passningsspel och Sneijder avslutade med ett underbart 4-1 mål på övertid.

Men Frankrike skulle alltså ha haft en straff vid ställningen 1-0. Hade de då fått 1-1 hade matchen givetvis fått en helt annan prägel. Jag är dock ganska säker på att Holland ändå skulle ha malt sönder det franska försvaret. Frankrike spelar nämligen sådär oinspirerat och orörligt som bara ett stjärnspäckat Frankrike kan göra.

I sista omgången kommer inte Rumänien att ta några poäng från Holland. Vissa tror att ett b-betonat Holland inte kommer att bjuda upp till tillräckligt med motstånd för rumänerna men ofta har de spelare som är precis utanför a-uppställningen väldigt mycket motivation att spela sig in i den. Den andra avslutande matchen i gruppen mellan Frankrike och Italien blir en grymt spännande repris på 2006 års VM-final.