onsdag, juni 18, 2008

EM dag 11

Holland - Rumänien 2-0

Jag såg inte den här matchen men Holland vilade 8 ordinarie spelare och vann ändå enkelt vilket visar vilken grym form de är i.

Frankrike - Italien 0-2

Det började förvånansvärt bra tycker jag med helt okej spel från båda lagen. Det dröjde dock inte länge förrän Frankrike åkte på en rejäl smäll i och med Ribérys skada och utvisningen på Abidal. Efter det var det Italien som sjukt nog pressade på för ett 0-2 mål istället för att backa hem. Dock var Toni makalöst ohet och missade varje målchans han fick vilket gav halvtidsresultatet 0-1.

I den andra halvleken skärpte Frankrike till sig och pressade på för en kvittering. Henry och Benzema var dock inte tillräckligt fokuserade och när bollen väl gick på mål så stod Buffon i vägen. Det bästa citatet från den Franska pressen måste ändå vara ”Italien hamnade under en container”, klockrent och enormt underskattat i fotbollssammanhang.

Sedan kom De Rossis 0-2 och matchen var över. Det ska dock tilläggas att det snarare var ett självmål av Henry än en bra frispark av De Rossi, Henry styrde ju verkligen in bollen, inte bara touchade den. Efter målet gick som väntat musten ur fransmännen som inte skapade mycket mer. Däremot var det en händelse i den andra halvleken som kan kosta Italien en plats i semifinalen, nämligen Pirlos helt onödiga gula kort som gör att han är avstängd i semin. Jag kan förstå att Pirlo blev arg för att fransmännen inte spelade ut bollen trots att en italiensk spelare låg ner, till synes skadad, men eftersom det filmas i 9 av 10 sådana situationer så förstår jag fransmännens agerande. Det kanske konstigast skedde dock i momentet efter när samma sak hände åt andra hållet, då Evra blev nersparkad, då blåste plötsligt Lubos Michel av. För det första var det inkonsekvent, men även i strid med reglerna som säger att domaren endast ska blåsa av om det rör sig om en huvudskada, eller allvarlig skada.

Tack för de här åren Frankrike, nu lär det dröja några år tills nästa storhetsperiod.