tisdag, juni 10, 2008

EM dag 4

Spanien - Ryssland 4-1

En helt klart underhållande match där Spanien levde upp till de förväntningar som i alla fall jag har på dem. Ryssland överraskade positivt och liksom i Polens fall visar det sig även här hur stor skillnad en bra tränare kan göra. Tyvärr spelade Ryssland mer med hjärtat än med hjärnan under stora delar av matchen vilket gav spanjorerna enorma ytor att lira på. Men även Spaniens försvar såg lite darrigt ut stundtals och det var tråkigt att se en så duktig spelare som Sergio Ramos spela extremt nonschallant. Slutresultatet borde ha blivit 3-1 då Fabregas borde blivit avvinkad för offside vid 4-1 målet.

Jag blir lite orolig för Sveriges chanser mot Ryssland med tanke på det spel vi presterat de senaste matcherna. Det gäller verkligen att spela tight i försvarsspelet och försöka kontra mycket då ryssarna har en tendens att lyfta laget väldigt högt och jobba hem dåligt.


Grekland - Sverige 0-2

Till att börja med säger jag bara; FAN VAD GÖTT! Sedan fortsätter jag med att skona Jens idag och istället koncentrera mig på att bedöma var och en av de svenska spelarna.

Nr. 1 Andreas Isaksson
Sattes inte på några hårda prov. Var lite osäker vid några 50/50 bollar i början men bra med på Petters missriktade tillbakanick. Avgörande räddning på slutet.

Nr. 2 Mikael Nilsson
Var okej, gjorde inga direkta misstag men heller inget fantastiskt framåt, stabil insats.

Nr. 3 Olof Mellberg
Precis lika stabil som i genrepet mot Ukraina. Brytningssäker och lugn där bak. Jag har dock en liten invändning mot hans spel, Olof ska absolut inte sköta uppspelen, det slutar alltid på samma sätt.

Nr. 4 Petter Hansson
Liksom Mellberg en grymt stabil insats, och liksom Mellberg ska inte heller Petter sköta några uppspel. Givetvis enormt plus för målet som på ett utmärkt sätt symboliserar det svenska backlåsets inställning och attityd.

Nr. 7 Niclas Alexandersson
Börjar komma lite till åren. Han fungerar fortfarande i allsvenskan men i landslaget börjar det se lite väl jobbigt ut. Idiotpassen mitt in i planen till en felvänd Olof drar ner betyget rejält, sådant spel är absolut förbjudet för en försvarsspelare.

Nr. 8 Anders Svensson
Lugn och bra insats. Få felpass, lugnt passningsspel och bra defensivt jobb.

Nr. 9 Fredrik Ljungberg
Kändes nästan lite pånyttfödd. Sprang som i fornstora dar och skapade som vanligt många offensiva frisparkar med sitt uppoffrande spel. Helt klart en positiv överraskning. Agerar precis som en kapten ska göra.

Nr. 19 Daniel Andersson
Alla som känner mig vet att jag aldrig kommer att förlåta Daniel för att han i EM matchen mot Italien 2000 slarvade på mittplan vilket ledde till italienskt 2-1 och respass hem för Sverige. Idag var han helt okej i första halvlek. Inget utöver det vanliga men okej. Mot slutet av matchen visade han dock åter igen prov på kassa nerver vilket höll på att kosta Sverige segern. Ut med Daniel och in med Kim tack!

Nr. 21 Christian Wilhelmsson
Lite bättre än vanligt. Tycker att han allt för ofta dribblar för mycket på stället utan att komma någon vart men idag var det mycket bättre. Pigg och löpvillig men oturligt nog skadad mot slutet av matchen. Det ska bli intressant att se Sebastian Larsson på hans plats mot Spanien, för det är väl ändå den naturlige ersättaren Lars?

Nr. 10 Zlatan Ibrahimovic
Visade äntligen världsklass i landslaget. Fantastiskt mål och mycket bra spel så länge han var på plan. Smart att spara hans knä till nästkommande matcher.

Nr. 17 Henrik Larsson
Slet som vanligt som ett djur. Ger alltid 100 % för laget och så även idag. Underbart väggspel med Zlatan vid 1-0 målet men visade tyvärr lite brist på självförtroende vid några målchanser.

Fredrik Stoor, Johan Elmander och Markus Rosenberg spelade för kort tid för att bedömas, som det så fint brukar stå i tidningarna.

Tills slut vill jag bara önska Grekland all olycka i resten av turneringen. För fyra år sedan chockade de hela Europa och tråkspelade till sig guldet. Idag spelade de ännu tråkigare men den här gången är det väl knappast någon som är förvånad.


God natt