söndag, juni 08, 2008

EM dag 1

Schweiz - Tjeckien 0-1

EM:s öppningsmatch började trevande med lite nervöst spel och mycket felpass. Schweiz var dock snäppet bättre och hade halvlekens enda riktiga målchanser i form av Alexander Freis två skott. Innan halvleken var slut sprang dock Frei lite olyckligt in i en tjeckisk back och skadade korsbandet, något som i värst fall kan hålla honom borta från fotbollen i 6 månader.

I andra halvlek var Schweiz det klart bättre laget men lyckades aldrig få hål på Peter Cech. Istället gjorde Tjeckien oförtjänt 1-0 vilket också blev slutresultatet.

Det jag tar med mig från den här matchen är ilska, ilska över hur fruktansvärt dålig Jens Fjellström är som kommentator. Det var speciellt tre situationer som fick mig att tvivla på hans fotbollskunskaper;

1. När en Schweizisk spelare slog upp bollen på en tjeckisk backs hand tyckte herr Fjellström att det var rätt av domaren att inte blåsa straff. Det var ju solklar straff! Om en spelare bryter bollbanan med armen är det straff, oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt. Enda undantaget är om han har handen intill kroppen, då kan man inte gärna begära att han ska trolla bort sin arm.

2. Jens tycker inte att en spelare som söker frispark ska få frispark om han blir nersparkad. Vad är det för skitsnack? Det spelar väl ingen roll om man söker frispark eller inte, blir man nersparkad så blir man. Sedan kan man tycka att det är osportsligt och tråkigt att medvetet söka frispark men det är en helt annan diskussion.

3. Efter matchen tyckte Jens att Tjeckien vann välförtjänt, tittade vi på samma match eller?

Som ni märker är jag ganska irriterad på Jens Fjellström.

Portugal - Turkiet 2-0

En match som började med bra spel från båda håll faktiskt. Jag måste erkänna att jag inte hade någon större koll på det Turkiska laget inför turneringen men det de presterade var helt okej. Speciellt högeryttern Kazim Kazim som gång på gång ställde till det för det portugisiska försvaret. Sedan är det alltid lika imponerande att se en spelare som Güngör Emre som nästan aldrig slår bort en passning. Hade en liknande spelartyp när jag lirade fotboll och de är verkligen guld värda.

En av EM:s stora stjärnor, Christiano Ronaldo, visade stundtals varför han är bäst i världen. När han får upp farten ordentligt är det inte många som kan stoppa honom. Pepes mål var givetvis halvlekens höjdpunkt och gav mersmak inför den andra.

Den bjöd dock inte på mycket utav det fina spel som presterats i den första. Portugal backade hem á la Italien och Turkiet var inte tillräckligt duktiga för att få hål på Portugiserna. Sedan kontrade Portugal snyggt in 2-0 och matchen var stendöd. Jag hoppas verkligen att Portugal inte fortsätter med sitt defensiva spel för då åker de ut så fort de möter lite bättre lag.

Kåmark istället för Fjellström, jag tackar TV4 för det. Det ultimata hade dock varit att lyssna på Glenn Strömberg eller Chris Härenstam men sedan SVT övergett fotbolls-EM får Glenn fokusera på att kommentera damfotboll och Göteborg Horse Show på SVT, medan Chris sitter på Eurosport. En patenterad lösning hade givetvis varit att lyssna på Lasse Grankvist på radio istället för TV-ljudet men han har ju sålt ut sig till Canal +, suck.