måndag, juli 03, 2006

VM dag 21

England - Portugal
Eftersom jag var på Robbiekonsert såg jag inte den här matchen live och eftersom jag fick höra att den inte var särskilt bra nöjde jag mig med att kika på Rooneys utvisning och straffläggningen. För jag spelade givetvis in matchen. Utvisningen tycker jag var helt otrolig. Rooney och portugisen hade en hård men regelrätt fight om bollen och så faller portugisen varpå Rooney råkar trampa honom mellan benen. Jag tycker inte ens att det borde ha genererat i ett gult kort och så får han rött! Domaren stod ju en meter från situationen så han har inget att skylla på. Enda förklaringen är att Rooney sagt något riktigt grovt, vilket inte är helt otänkbart, men det är sällen det genererar i ett rött kort direkt. Sedan när det gäller straffläggningen så är det väl bara att införa något program med mental träning för engelska fotbollskillar för så dåliga som engelsmännen är på att lägga straffar får man inte vara om man spelar i landslaget. Det e bara att åka hem och träna England.

Brasilien - Frankrike

En match som bjöd på två besvikelser och två positiva överraskningar. Det positiva var Frankrikes spel och i synnerhet Zenedine Zidanes medan besvikelserna var Brasiliens spel och då i synnerhet Ronaldinhos. Brasilien har bara glänst stundtals under detta VM och alla trodde att det berodde på att de gick på sparlåga. Nu vet vi att det inte var så utan att de helt enkelt inte kan få alla stjärnor att spela som ett lag. Spelare som i sina klubblag är världsbäst blir bara en i mängden i landslaget och istället för att slå sina kloka huvuden ihop och bjuda på något alldeles extra spelar alla för sig själva.

Carlos löpte mycket förra matchen men fick inga bollar så han slutade med det. Kaka hade några lägen att sätta fart som han brukar göra i Milan men istället tog han det lugnt. Ronaldinho hade, även om han stundtals var hårt uppvaktad, flera lägen att utmana men istället valde han att spela enkelt. Trots att han blivit utsedd till världens bäste två år i rad och dominerar i den spanska ligan har han kanske trots allt inte så bra psyke som man skulle kunna tro. När trycket blev för stort och kraven på att han skulle leda laget till guld ställdes slutade han med det han är bäst på, att lira, och började istället spela enkelt, som en i mängden. Om man ser till förväntningarna man hade på olika spelare i förhållande till hur de presterade så är Ronaldinho VM:s flopp, utan tvekan.


När det gäller förväntningarna på Zidane däremot så har han sakta men säkert spelat bättre och bättre för att i den här matchen spela som i fornstora dar´. Han jobbar som aldrig förr, är rapp i benen och blandar underbara finter med perfekta framspelningar. Det är en sann njutning att se på när Zidane gör fotboll till en konstform. Han började redan i den första minuten med ett underbart ryck följt av en överstegsfint, och redan då visste man att det skulle bli en sådan där speciell match. Frisparken till målet var givetvis perfekt även om Brasiliens backlinje såg väldigt oorganiserad ut. Fem man stod som förstenade medan Lucio, Juan och Silva följde med Frankrikes spelare. Ola i studion hade en vettig förklaring, nämligen att de antagligen hade kommit överens om att stanna och ställa de franska spelarna offside men att de tre brasilianska spelarna ändå följde med och upphävde offsiden. Det låter vettigt för jag kan inte tänka mig att Carlos och Cafu skulle skita i sina markeringar annars. Men hela situationen var ganska talande för Brasiliens spela som redan från början var aningen okoncentrerat.

Nu väntar Portugal i semin för Frankrikes del och det känns som att Frankrike fått upp ångan nu så jag tippar på fransk seger. Zidane avgör såklart.