söndag, februari 26, 2006

Tjejernas OS

Efter att ha kritiserat de svenska fotbollsdamerna i ett tidigare inlägg, ska jag nu passa på att ösa beröm över några tjejer som gjort fantastiska insatser i årets OS. För även om Björn Lind på en verklig mästares vis, helt överlägset vann sprintstafetten, fanns det andra prestationer som överglänste skidkungen och orsakade hårgivakt över hela kroppen.

Först var det damkronorna som visade enormt hjärta och lagmoral när de vann semifinalen mot USA på straffar. Maria Rooth gjorde de tre avgörande målen, två under ordinarie speltid samt det avgörande straffmålet. Diskussionen om huruvida tacklingar ska tillåtas även i damhockey kom rejält i skymundan och det är den fantastiska insatsen mot USA vi kommer att minnas även om de tillslut föll mot Canada i finalen.

Sedan var det lag Anette Norberg som bjöd på fantastiskt spel i en curlingfinal som avgjordes först i den tionde omgången. Om jag inte minns fel ledde curlingtjejerna med 5-2 i den sjätte omgången och då kändes det som att allt var klart. Några misstag av svenskorna gjorde dock att det blev match igen. Det var då lagkaptenen Anette Norberg klev fram och visade prov på nerver av stål när hon slog ut två norska stenar med matchens sista sten.

Som pricken över i fick Anna- Carin sitt efterlängtade OS-guld i skidskytte. Med endast en bom och grym åkning var hon helt överlägsen konkurrenterna i gårdagens masstart. Att efter bara 4 års skidskytteträning lyckas med det som Magdalena Forsberg aldrig lyckades med, nämligen att ta den ädlaste medaljen inom idrottsvärlden, måste ses som en bragd. Fast jag skulle inte vilja sitta i den kommitté som ska utse årets bragdguldstagare. Tacksammare arbetsuppgifter är ganska lätt att hitta.

Oroa er inte, jag har varken glömt Anja Pärsson eller Lina Andersson och Anna Dahlberg som tog guld på sprintstafetten men det är de ovan nämnda händelser som i mina ögon har varit roligast att se.

Det återstår att se om Tre Kronor kan spela lika bra mot ett grymt Finland som de gjorde mot ett blekt Tjeckien, men faktum kvarstår. Det här har varit Sveriges bästa OS genom tiderna och för en gångs skull tog vi fler medaljer än vad alla tippade. Det händer inte ofta i ett Sverige där experternas överdrivna positivism är ungefär lika stor som hjälteglorian över alla grymma idrottstjejer som gjort de senaste veckorna till något alldeles speciellt.

Tack tjejer.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Inte ett öga torrt...
Tjejerna har verkligen varit grymma i detta OS. Jag håller med att Linds vinst nog är den grymmaste men ännu har ju inte Tre Kronor vunnit sin match över Finland, som för övrigt är en nagelbitare. Jag håller på att döööööööööö här.

söndag, 26 februari, 2006  
Anonymous Anonym said...

OS-GULD, OS-GULD, OS-GULD!!!!!!!!!!!!!

söndag, 26 februari, 2006  
Anonymous Anonym said...

Curlingdamerna mötte ju Schweiz i final, Norge kom bara 4:a! De besegrades av Canada i martchen om brons. Men Lag Norberg mötte Norge i semin. /Karin

söndag, 26 februari, 2006  
Blogger Mjukispolacken said...

dorro - vilken fantastisk match, helt jävla underbart. Lidas kanonskott och Lunkans fantastiska räddning med 10 sek kvar måste ju lätt vara höjdpunkterna.

karin - du har helt rätt, Schweiz ska det vara, inte Norge.


/K

måndag, 27 februari, 2006  
Blogger Fröken Lund said...

Sen så avgjordes damernas curlingfinal i 11:e omgången och inte 10:e. Nån ordning på torpet får det väl ändå vara ;-)

lördag, 11 mars, 2006  
Blogger Mjukispolacken said...

fröken lund - Jag ber givetvis om ursäkt, rätt ska vara rätt ;)

/K

tisdag, 14 mars, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home