torsdag, oktober 13, 2005

Den magiska chippen

Zlatan är kung, så enkelt är det. Hans närvaro i landslaget lyfter laget flera divisioner. Det märks att alla i laget vet att; snart smäller det. Det är inte bara vi fans som har den känslan. Den märks även på spelarna.

Mot Kroatien hade den svenska anfallsduon Larsson - Jonson extrema problem med att suga åt sig bollen på offensiv planhalva. Gång på gång blev de av med den till aggressiva kroatiska backar. Det märktes tydligt att de inte hade styrkan att hålla ifrån sig sin back. Det skapade oro i laget. Ljungberg och "Chippen" vågade inte ta sina löpningar eftersom Larsson och Jonson aldrig fick kontroll på bollen. Och utan rörelse, som alla vet, går det inte att spela fotboll.

Igår var det andra bullar. Zlatan kan hålla ifrån vilken försvare som helst. Inte ens Nesta och Stam är starka nog. Det vet alla, även spelarna. Det ger en extra trygghet. De vet att de kan slå upp bollen på Zlatan som tar väl hand om den. Yttermittfältarna kommer med upp i banan och skapar oro i motståndarnas försvar, ytterbackarna kan komma på överlapp och allt fungerar mycket bättre.
Det fungerade förvisso bara stundtals igår men det märktes en tydlig skillnad mot Kroatienmatchen. Förvisso är Kroatien ett mycket bättre lag än Island men mönstret är tydligt. När Zlatan är på plan kommer Sverige till fler avslut.

Både Zlatans och Källströms mål var frukten av idiotiska Isländska rensningar mitt ut i plan. Zlatans chipp till "Henke" däremot, var ett nummer av den högre skolan. Något som kanske den inbitne fotbollsälskaren inte märkte var att Zlatan tittade åt höger, på "Chippen", medan han slog bollen åt vänster, till "Henke". Bara chippen i sig är ett världsnummer, att dessutom titta åt andra hållet när man sparkar till bollen är helt fantastiskt. Helt klart i klass med J-O Waldners konststycke från OS i fjol. Ni vet det där slaget när han tittar bort från bordet samtidigt som han smashar in bollen bakom ryggen. Eftersom jag inte spelar bordtennis själv kan jag inte bedöma vilken som är svårast. Misstänker dock att båda prestationerna är likvärdiga.

Och till alla er som inte är inbitna fotbollsfanatiker. Ni kanske tycker att det är lite väl mycket snack om Zlatan hela tiden, såå bra kan han ju ändå inte vara? Ni har fel.

Zlatan är kung.